Een warm bad

Op Ithaka ontdekken veel leerlingen voor het eerst de Nederlandse taal en het onderwijs in ons land. Ter voorbereiding op de overstap naar een Nederlandstalige school organiseren wij voor onze leerlingen die na de zomer Ithaka verlaten, ieder jaar in april een zogenoemde stage.

Ithaka is een school waar heel veel leerlingen voor het eerst kennismaken met de Nederlandse taal en het onderwijs in ons land. Wij zijn echter een schakelschool met als doel de leerlingen ‘via een warm bad’ voor te bereiden op het Nederlandse voortgezet onderwijs.

Als onderdeel van deze overstap organiseren wij voor onze leerlingen die na de zomer Ithaka verlaten, ieder jaar in april een zogenoemde stage. De leerlingen doen dan twee weken mee met alle lessen op de school waarvoor zij zich hebben ingeschreven. Niet alleen voor de leerlingen van Ithaka, die hierdoor veel beter beeld krijgen van hun toekomstige school is dit een waardevolle ervaring, maar ook voor de middelbare scholen zelf. Die kunnen zo alvast een goed beeld krijgen van hun toekomstige leerlingen, en dit bijvoorbeeld meenemen in het plaatsingsproces en de extra begeleiding.

Deze stageweken zijn voor de Ithaka leerlingen altijd een spannende periode. De school en de klassen zijn vaak groter dan op Ithaka, iedereen spreekt Nederlands, er zijn veel meer vakken en docenten en ieder uur verhuis je naar een ander lokaal.

En natuurlijk de vraag: ‘Zullen de leerlingen met mij praten en zullen we elkaar begrijpen?’

Het middelbaar onderwijs kan voor deze nieuwkomers in het begin soms overweldigend zijn, dus samen met de VO-scholen zorgen we ervoor dat we ze langzaam onderdompelen zodat het voor de leerlingen aanvoelt als een ‘warm bad’.

Sena, 14 jaar: “Voor de stageweek dacht ik niks over mijn school. Maar gedurende de stageweek waren mijn buddy’s en andere meisjes heel aardig voor mij. En sommige meisjes heeft ook met mij gepraat.”

Ervaringen

Leerlingen vinden van de stage dat het een leerzame periode is. Maar soms vertellen ze ook dat het zwaar was omdat ze niet goed mee konden doen, bijvoorbeeld omdat ze niet konden beschikken over het lesmateriaal. En ze moeten soms ook wennen aan de openheid en directheid van de Nederlandse kinderen. Maar meestal komen de leerlingen na twee weken heel enthousiast terug. Leuke vakken, vrienden gemaakt, nieuwe dingen geleerd en lekker eten in de kantine. En, er zijn ook altijd een paar leerlingen die niet terugkomen naar Ithaka! Die passen al zo goed op de Nederlandse school, dat ze direct overstappen. Die missen wij natuurlijk maar voor de leerling is dit het beste wat er kan gebeuren.

Ook interessant

De vakantie is begonnen! We wensen iedereen een fijne zomer. Mocht je meedoen aan de zomerschool van It’s my Child, dan wensen wij je veel plezier. Lees verder voor meer informatie over de start van het nieuwe schooljaar.

Lees verder

Op donderdag 30 mei hielpen de leerlingen van klas LVH de ouderen en dieren in Utrecht een handje. Of eigenlijk vele handjes en vooral vele glimlachjes. Een gezamenlijke pilot met Serve the City Utrecht om te onderzoeken wat onze leerlingen kunnen betekenen, welke verbinding ze kunnen maken en wat zij,...

Lees verder

Op Ithaka ontdekken veel leerlingen voor het eerst de Nederlandse taal en het onderwijs in ons land. Ter voorbereiding op de overstap naar een Nederlandstalige school organiseren wij voor onze leerlingen die na de zomer Ithaka verlaten, ieder jaar in april een zogenoemde stage.

Lees verder