Leerlingen ervaren impact van verbinding

Op donderdag 30 mei hielpen de leerlingen van klas LVH de ouderen en dieren in Utrecht een handje. Of eigenlijk vele handjes en vooral vele glimlachjes. Een gezamenlijke pilot met Serve the City Utrecht om te onderzoeken wat onze leerlingen kunnen betekenen, welke verbinding ze kunnen maken en wat zij, wij en anderen kunnen leren van elkaar.

De klas werd verdeeld in kleine groepjes. Onder begeleiding van medewerkers en vrijwilligers van Serve the City Utrecht gingen ze op bezoek bij ouderen in de buurt, bezochten ze een verpleeghuis, hielpen ze mee op de kinderboerderij en maakten ze onze omgeving schoner.

De bezoekjes bij ouderen thuis waren bijzonder. De leerlingen dronken thee, kletsten met de bewoners en hielpen in de tuin. De leerlingen kwamen opgewekt terug en ook de ouderen hadden genoten van de mooie gesprekken.

In het verpleeghuis was het eerst even wennen. Toen de leerlingen eenmaal meegingen om mensen op te halen voor de creatieve activiteit werden de eerste contacten gelegd. Zo hielpen ze de bewoners naar een plek aan de tafels, deelden ze koekjes uit en gaven ze materialen aan. Echt mooi werd het toen de leerlingen één op één samenwerkten met de bewoners. Trots, lachen, tederheid. Eén van onze leerlingen ging Rummikub spelen en vertelde later ontroerd over het vele praten en het winnen van haar tegenspeler.

Op de kinderboerderij mochten de leerlingen knaagdieren voeren. De ratten waren favoriet omdat ze ‘in je nek kropen’. Ook de vogels waren indrukwekkend. Ze maakten contact door zich op de hoofden van de leerlingen te nestelen. Trots vertelden de leerlingen hoe zij de schapen en geiten naar de wei mochten brengen. De medewerker van de kinderboerderij was ontroerd doordat onze leerlingen een klein meisje betrokken bij het verzorgen van de konijnen, toen er even geen toezicht leek te zijn.

Het laatste groepje maakte de omgeving schoon door met prikkers vuil te verzamelen. Dit was ‘een vies werkje maar wel heel nuttig!

Wat de leerlingen en begeleiders betreft was deze activiteit voor herhaling vatbaar. De pilot is geslaagd en we hopen deze activiteit volgend jaar weer te kunnen doen!

Ook interessant

Op donderdag 30 mei hielpen de leerlingen van klas LVH de ouderen en dieren in Utrecht een handje. Of eigenlijk vele handjes en vooral vele glimlachjes. Een gezamenlijke pilot met Serve the City Utrecht om te onderzoeken wat onze leerlingen kunnen betekenen, welke verbinding ze kunnen maken en wat zij,...

Lees verder

Op Ithaka ontdekken veel leerlingen voor het eerst de Nederlandse taal en het onderwijs in ons land. Ter voorbereiding op de overstap naar een Nederlandstalige school organiseren wij voor onze leerlingen die na de zomer Ithaka verlaten, ieder jaar in april een zogenoemde stage.

Lees verder

Verhalen en poëzie zijn prachtige middelen om emoties, gebeurtenissen en levenswijsheden mee te uiten. Genieten van de schoonheid van taal! Hoe doe je dat als je nog een nieuwe taal leert? En misschien nog helemaal niet zoveel woorden kent?

Lees verder