Leerlingen Ithaka een belangrijke rol in sollicitatiegesprekken

Kom je solliciteren bij Ithaka? Dan is de kans groot dat je ook een gesprek hebt met een sollicitatiecommissie van leerlingen.

De leerlingencommissie op Ithaka bestaat uit 6 leerlingen en ze hebben een serieuze taak: ze adviseren de schoolleiding in de benoeming van de kandidaat. Obieda is één van de leerlingen in de sollicitatiecommissie. “Het is een schoolcommissie en we doen een gesprek met de mensen die bij Ithaka willen solliciteren. We stellen vragen en kijken of ze bij onze school passen of niet. Ook zeggen we wat we precies op school doen en hoe de sfeer is in de lessen.”

De leerlingen vinden het leuk om te doen. Ze hebben een serieuze rol en ondertussen draagt het bij aan hun eigen ontwikkeling. “We doen dit om zelf een nieuwe ervaring te hebben en ook voor onze toekomst, want nu weten we wat we moeten zeggen als we zelf moeten solliciteren. Ik vind het leuk om te doen, want ik zie in iedere gesprek verschillende meningen en persoonlijkheden. Je moet ook verschillende vragen stellen om met de andere persoonlijkheden te passen dus het blijven niet dezelfde vragen. Volgens mij kan ik profiteren van deze ervaring voor mijn toekomst”, aldus Obiedah.

Kortom, voor Ithaka heeft het meerwaarde én voor onze leerlingen. “Eigenlijk heel logisch: wie kunnen er nu het beste aanvoelen of een volwassene les kan geven aan een jongere? Die vraag stellen we ook vaak: zou jij les willen hebben van deze docent? Of, zou jij deze persoon als jouw mentor willen hebben? Met de leerlingen is afgesproken dat iedereen eerlijk zegt of een kandidaat geschikt is. En als we het dan niet eens zijn, dan wordt het interessant. We voeren dan een gesprek over goede docenten, over contact maken, over luisteren en over leren. Ik vind dat de leerlingen geweldig werk voor ons doen. Ik hoop natuurlijk ook dat deze ervaring hen ook helpt om zelf goede gesprekken te voeren in de toekomst!”, aldus Gerben Houwer, waarnemend directeur van Ithaka.

Ook interessant

Op Ithaka ontdekken veel leerlingen voor het eerst de Nederlandse taal en het onderwijs in ons land. Ter voorbereiding op de overstap naar een Nederlandstalige school organiseren wij voor onze leerlingen die na de zomer Ithaka verlaten, ieder jaar in april een zogenoemde stage.

Lees verder

Verhalen en poëzie zijn prachtige middelen om emoties, gebeurtenissen en levenswijsheden mee te uiten. Genieten van de schoonheid van taal! Hoe doe je dat als je nog een nieuwe taal leert? En misschien nog helemaal niet zoveel woorden kent?

Lees verder

Meer dan 10 jaar geleden leerden De Dansers en Ithaka elkaar kennen. Sindsdien bezoeken leerlingen één keer per schooljaar een dansvoorstelling van De Dansers. Ook kunnen leerlingen deelnemen aan een Maaktraject. Daarin werken ze samen met docenten van de Dansers aan een eigen voorstelling die meestal ook aan docenten wordt...

Lees verder