Maak kennis met...Wendy en het vak drama

Als je op Ithaka komt, wie kom je dan zoal tegen? In deze serie maak je kennis met een aantal van ons. Deze keer stelt Wendy zich aan je voor. Wendy geeft het vak Drama. Veel leerlingen kennen dit vak nog niet. Wendy vertelt je wat je kunt verwachten.

Mijn naam is Wendy en ik werk op Ithaka als drama docent. Mijn interesses zijn heel breed. Daarom geef ik naast drama ook regelmatig andere vakken. Ik vind het leuk om met leerlingen op onderzoek te gaan en zo de lessen vorm te geven. Samen kijken we welke onderwerpen nu belangrijk zijn. We gaan in gesprek en zoeken informatie. De leerlingen schrijven en maken zelf scenes over onderwerpen die de leerlingen belangrijk vinden en nu actueel zijn. Plezier en verbinding vind ik belangrijk hier op Ithaka.

Leren en ontwikkelen in een interactief proces

Drama is een veelzijdig vak. Waarin je jezelf kan uiten. Het is gericht op doen en voelen. Even met aandacht uit je hoofd en in het lijf.  Ik begin vaak met het spelen van emoties. Dit kan ook goed als je nog niet dezelfde taal spreekt. Emoties herkennen van jezelf en anderen uit de klas ontwikkel je in verschillende oefeningen. Door improvisatie en door het spelen en maken van scenes

Iedere drama les is anders en mijn collega’s pakken het natuurlijk ook weer anders aan dan ik. Maar ik begin meestal gezamenlijk met een spel bijvoorbeeld een uitbeeldspel waarin twee leerlingen een locatie uitbeelden en als de andere leerlingen het weten ze mee gaan spelen tot het klaslokaal verandert is in een bibliotheek, strand, sportschool of dansvloer.

Een voorbeeld van een improvisatie oefening is het emotierestaurant. Waarin ieder tafeltje in het restaurant een andere emotie heeft. Er gaat van alles mis tijdens het spel en de ober bepaalt in welke emotie er gespeeld wordt door naar een tafeltje te lopen. De leerlingen maken ook regelmatig zelf scenes. Dit kan vanuit een bestaande tekst maar ook door zelf teksten te schrijven.

Bij drama leer je dus heel veel. Onder andere samenwerken en samenspelen. Elkaar vertrouwen is hierbij belangrijk. Je leert elkaar en jezelf beter kennen en ontwikkelt je sociaal en emotioneel. Je leert hoe je een spannende, mooie, ontroerende of grappige scene schrijft en speelt. Je leert kijken, luisteren en reflecteren waarbij je feedback kan geven en ontvangen. Ook leer je jezelf uiten in het Nederlands.

Doordat leerlingen zichzelf inbrengen in de les wordt iedere leerling gezien en gewaardeerd. Door zich ook in te leven in de verhalen van anderen verbinden de leerlingen zich met hun kleine en grote omgeving. Het leren tijdens de drama les is een interactief proces waarin iedereen verantwoordelijk is voor een veilige leeromgeving.

Vaak eerst even wennen

Voor veel leerlingen is het de eerste keer dat ze drama hebben. Het is dan soms best een beetje gek en een grote stap uit de comfortzone. Er wordt vaak veel gelachen. Er zijn leerlingen die meteen de speelvloer op stappen. Maar ook zeker leerlingen die eerst even de kat uit de boom moeten kijken en wat meer tijd nodig hebben.

Over het vak drama zijn er wel wat vooroordelen. Het grootste vooroordeel is dat het niet belangrijk is. Er wordt veel waarde gehecht aan de cognitieve vakken. Er is vaak een aantal lessen nodig om te ervaren wat je leert bij drama. Soms gaan we daar ook het gesprek over aan in de klas. Meestal weten meerdere leerlingen wel te benoemen wat ze leren tijdens drama. Voor anderen is het vooral spelplezier. Dat is ook mooi, ik geloof dat ze er onderbewust toch veel van leren en dat hoeft ook helemaal niet meetbaar te zijn.

Foto credits: M-deeq uit klas LRP

Ook interessant

Van 27 april t/m 12 mei zijn we 2 weken vrij. We wensen je alvast een fijne vakantie! Wil je in de vakantie iets leuks gaan doen maar je weet niet wat? Lees snel verder: we geven je een paar tips.

Lees verder

Verhalen en poëzie zijn prachtige middelen om emoties, gebeurtenissen en levenswijsheden mee te uiten. Genieten van de schoonheid van taal! Hoe doe je dat als je nog een nieuwe taal leert? En misschien nog helemaal niet zoveel woorden kent?

Lees verder

Meer dan 10 jaar geleden leerden De Dansers en Ithaka elkaar kennen. Sindsdien bezoeken leerlingen één keer per schooljaar een dansvoorstelling van De Dansers. Ook kunnen leerlingen deelnemen aan een Maaktraject. Daarin werken ze samen met docenten van de Dansers aan een eigen voorstelling die meestal ook aan docenten wordt...

Lees verder