Nederlands leren doe je zo

De meeste leerlingen op Ithaka spreken geen of een beetje Nederlands. Hoe leer je Nederlands als het niet je moedertaal is? We praten hierover met docente Marije van Weelderen.

Marije, kan je eerst meer over jezelf vertellen?

Ik heet dus Marije van Weelderen en ik ben 32 jaar. Ik werk al 9 jaar op Ithaka. Ik ben docent NT2. NT2 staat voor ‘Nederlands als tweede taal’.

Naast dat ik Nederlandse lessen geef, ben ik ook intaker. Als je nieuw bent op Ithaka, dan zie je mij waarschijnlijk op je eerste dag bij ons op school. Samen met een aantal collega’s zorg ik ervoor dat alle leerlingen die zich aanmelden een fijne plek in een klas krijgen.

Vertel eens, hoe leren onze leerlingen eigenlijk de Nederlandse taal?

Nederlands leren is best lastig, zeker als het niet jouw moedertaal is. Als je nieuw bent in Nederland is het fijn om al snel te kunnen communiceren met Nederlanders. Bijvoorbeeld op straat, in de winkel of bij de gemeente.

Op Ithaka zijn (bijna) alle lessen in het Nederlands. Je leert lezen, luisteren, spreken en schrijven. Ook werken we aan grammatica. Grammatica is een systeem van taalregels die je gebruikt om een goede zin te maken en om een zin te begrijpen.

Je zegt dat Nederlands leren best lastig is. Hoe komt dat?

Laat ik als eerste zeggen: wanneer je start met Nederlands leren, lijkt het soms spannend en moeilijk. Geef het tijd! Het komt goed!

Nederlands leren kan soms lastig zijn omdat jouw moedertaal niet op het Nederlands lijkt. Soms ken je het Latijnse alfabet niet en moet je dat eerst leren. Ook heeft de Nederlandse taal een moeilijke grammatica.

Het is daarom goed om ook buiten school zoveel mogelijk de taal te gebruiken. Zoek snel een leuke sportclub of spreek af met andere leeftijdsgenoten die Nederlands spreken. Zo kan je wat je op school leert, nog meer oefenen. En door veel te oefenen, gaat het leren van de taal sneller.

Wat zie je bij leerlingen gebeuren die de taal onder de knie krijgen?

Het Nederlands leren wordt echt leuk wanneer je de taal kunt toepassen in je grote en kleine omgeving. Je krijgt meer zelfvertrouwen en dat geeft het leren van de taal een boost.

Je zei al dat oefenen buiten school belangrijk is. Heb je nog meer tips?

Jazeker! Kijk en luister naar Nederlandse muziekvideo’s op YouTube. Schrijf in een schrift zo veel mogelijk nieuwe woorden op die je tegenkomt.

Gaat het leren van het Nederlands al best goed? Probeer dan eens een Nederlands (luister)boek uit de bibliotheek. Tegenwoordig zijn er ook boeken hertaald in eenvoudige taal (uitgeverij: Eenvoudig Communiceren). Misschien is er ook wel een Nederlands tijdschrift met een onderwerp dat jou interesseert.

Ben je na Ithaka klaar met Nederlands leren? Spreek je dan net zo goed Nederlands als Nederlandse kinderen?

Nederlands leren stopt niet na Ithaka. Wanneer je start op een reguliere Nederlandse school, moet je in het begin waarschijnlijk nog wennen. De meeste leerlingen/studenten in je nieuwe klas spreken al hun hele leven Nederlands. Een groot voordeel is natuurlijk wel dat jouw taalniveau ook sneller zal ontwikkelen met deze leerlingen/studenten om je heen. Gelukkig krijg je meestal ook nog extra taalondersteuning.

Nog een laatste, persoonlijke vraag: wat maakt Nederlandse les geven op Ithaka zo leuk? Wanneer voel jij je trots?

Het is uitdagend maar ook heel leuk om op Ithaka Nederlandse lessen te geven, omdat er vaak binnen een klas al veel verschil is in achtergrond, tempo en niveau van de leerlingen. Ik voel me trots als ik voor iedere leerling in de klas een leerzame, plezierige en veilige sfeer kan zorgen.

Ook interessant

Wow, wat hebben de leerlingen van de fotoclub veel geleerd! Een tentoonstelling van hun foto's is te vinden op de La Bohèmedreef. In de video een korte impressie.

Lees verder

Als je op Ithaka komt, wie kom je dan zoal tegen? In deze serie maak je kennis met een aantal van ons. Deze keer stelt Lars zich aan je voor. Hij is sinds januari onze coördinator clubs. Wat dat is? Hij vertelt je er graag meer over.

Lees verder