Nederlands leren doe je zo

De meeste leerlingen op Ithaka spreken geen of een beetje Nederlands. Hoe leer je Nederlands als het niet je moedertaal is? We praten hierover met docente Marije van Weelderen.

Marije, kan je eerst meer over jezelf vertellen?

Ik heet dus Marije van Weelderen en ik ben 32 jaar. Ik werk al 9 jaar op Ithaka. Ik ben docent NT2. NT2 staat voor ‘Nederlands als tweede taal’.

Naast dat ik Nederlandse lessen geef, ben ik ook intaker. Als je nieuw bent op Ithaka, dan zie je mij waarschijnlijk op je eerste dag bij ons op school. Samen met een aantal collega’s zorg ik ervoor dat alle leerlingen die zich aanmelden een fijne plek in een klas krijgen.

Vertel eens, hoe leren onze leerlingen eigenlijk de Nederlandse taal?

Nederlands leren is best lastig, zeker als het niet jouw moedertaal is. Als je nieuw bent in Nederland is het fijn om al snel te kunnen communiceren met Nederlanders. Bijvoorbeeld op straat, in de winkel of bij de gemeente.

Op Ithaka zijn (bijna) alle lessen in het Nederlands. Je leert lezen, luisteren, spreken en schrijven. Ook werken we aan grammatica. Grammatica is een systeem van taalregels die je gebruikt om een goede zin te maken en om een zin te begrijpen.

Je zegt dat Nederlands leren best lastig is. Hoe komt dat?

Laat ik als eerste zeggen: wanneer je start met Nederlands leren, lijkt het soms spannend en moeilijk. Geef het tijd! Het komt goed!

Nederlands leren kan soms lastig zijn omdat jouw moedertaal niet op het Nederlands lijkt. Soms ken je het Latijnse alfabet niet en moet je dat eerst leren. Ook heeft de Nederlandse taal een moeilijke grammatica.

Het is daarom goed om ook buiten school zoveel mogelijk de taal te gebruiken. Zoek snel een leuke sportclub of spreek af met andere leeftijdsgenoten die Nederlands spreken. Zo kan je wat je op school leert, nog meer oefenen. En door veel te oefenen, gaat het leren van de taal sneller.

Wat zie je bij leerlingen gebeuren die de taal onder de knie krijgen?

Het Nederlands leren wordt echt leuk wanneer je de taal kunt toepassen in je grote en kleine omgeving. Je krijgt meer zelfvertrouwen en dat geeft het leren van de taal een boost.

Je zei al dat oefenen buiten school belangrijk is. Heb je nog meer tips?

Jazeker! Kijk en luister naar Nederlandse muziekvideo’s op YouTube. Schrijf in een schrift zo veel mogelijk nieuwe woorden op die je tegenkomt.

Gaat het leren van het Nederlands al best goed? Probeer dan eens een Nederlands (luister)boek uit de bibliotheek. Tegenwoordig zijn er ook boeken hertaald in eenvoudige taal (uitgeverij: Eenvoudig Communiceren). Misschien is er ook wel een Nederlands tijdschrift met een onderwerp dat jou interesseert.

Ben je na Ithaka klaar met Nederlands leren? Spreek je dan net zo goed Nederlands als Nederlandse kinderen?

Nederlands leren stopt niet na Ithaka. Wanneer je start op een reguliere Nederlandse school, moet je in het begin waarschijnlijk nog wennen. De meeste leerlingen/studenten in je nieuwe klas spreken al hun hele leven Nederlands. Een groot voordeel is natuurlijk wel dat jouw taalniveau ook sneller zal ontwikkelen met deze leerlingen/studenten om je heen. Gelukkig krijg je meestal ook nog extra taalondersteuning.

Nog een laatste, persoonlijke vraag: wat maakt Nederlandse les geven op Ithaka zo leuk? Wanneer voel jij je trots?

Het is uitdagend maar ook heel leuk om op Ithaka Nederlandse lessen te geven, omdat er vaak binnen een klas al veel verschil is in achtergrond, tempo en niveau van de leerlingen. Ik voel me trots als ik voor iedere leerling in de klas een leerzame, plezierige en veilige sfeer kan zorgen.

Ook interessant

Op Ithaka ontdekken veel leerlingen voor het eerst de Nederlandse taal en het onderwijs in ons land. Ter voorbereiding op de overstap naar een Nederlandstalige school organiseren wij voor onze leerlingen die na de zomer Ithaka verlaten, ieder jaar in april een zogenoemde stage.

Lees verder

Verhalen en poëzie zijn prachtige middelen om emoties, gebeurtenissen en levenswijsheden mee te uiten. Genieten van de schoonheid van taal! Hoe doe je dat als je nog een nieuwe taal leert? En misschien nog helemaal niet zoveel woorden kent?

Lees verder

Meer dan 10 jaar geleden leerden De Dansers en Ithaka elkaar kennen. Sindsdien bezoeken leerlingen één keer per schooljaar een dansvoorstelling van De Dansers. Ook kunnen leerlingen deelnemen aan een Maaktraject. Daarin werken ze samen met docenten van de Dansers aan een eigen voorstelling die meestal ook aan docenten wordt...

Lees verder