Onze missie in de taal van de leerling

Op Ithaka hebben we sinds een aantal jaar een pedagogische missie. We waren benieuwd hoe leerlingen de missie zien en ervaren. Docent Jeroen Bishesar onderzocht dit met zijn klas, SVU.

Jeroen: “Ik begon met de vraag ‘Weten jullie wat een missie is?’ Elke school heeft een missie, ook die van Ithaka. Dat is een extra gevoel en opdracht die we naast het lesgeven uitvoeren. Die speciale opdracht is misschien wel belangrijker dan de lessen die jullie hebben.”

Vervolgens ging de klas aan de slag om de missie te ontcijferen, wat staat er nou? Elk woordje werd uitgelegd. “Toen stelde ik de vraag of een nieuwe leerling dit zou begrijpen. Het antwoord was overduidelijk 'nee duh meester!'”, aldus Jeroen. “Ik gaf ze de opdracht om de missie te herschrijven en niet alleen door de ogen van een nieuwe leerlingen maar ook hun hun eigen ogen. Wat moet een leerling die op Ithaka zit weten over deze speciale missie? Waarom doen docenten wat ze doen? Dit gingen ze doen!” Zie hieronder het resultaat.

Ook interessant

Op donderdag 30 mei hielpen de leerlingen van klas LVH de ouderen en dieren in Utrecht een handje. Of eigenlijk vele handjes en vooral vele glimlachjes. Een gezamenlijke pilot met Serve the City Utrecht om te onderzoeken wat onze leerlingen kunnen betekenen, welke verbinding ze kunnen maken en wat zij,...

Lees verder

Op Ithaka ontdekken veel leerlingen voor het eerst de Nederlandse taal en het onderwijs in ons land. Ter voorbereiding op de overstap naar een Nederlandstalige school organiseren wij voor onze leerlingen die na de zomer Ithaka verlaten, ieder jaar in april een zogenoemde stage.

Lees verder

Verhalen en poëzie zijn prachtige middelen om emoties, gebeurtenissen en levenswijsheden mee te uiten. Genieten van de schoonheid van taal! Hoe doe je dat als je nog een nieuwe taal leert? En misschien nog helemaal niet zoveel woorden kent?

Lees verder